På Jägersro ska Islay May Sisu snart stå som vinnare i anrika Svensk Uppfödningslöpning. I en annan del av ett regnigt Sverige är det kvällstrav i Gävle som gäller. Dit är den purfärska ATG Talangen Emilia Leo på väg och på schemat står fyra styrningar.

Emilia Leo, 28 år, tog examen från Wångens gymansium 2011 tillsammans med bland andra Lukas Wallin, Oskar Kylin Blom, Victor Svanstedt och Lina Leek.
– Jag tycker att jag fick med mig kunskap som gjorde att jag kände mig väl förberedd när jag började jobba, dessutom lärde jag känna människor som jag har kontakt med än idag. Flera av oss är kvar i sporten, så det är kul. Lina har jag dessutom anställt.

Emilia själv fick klart med jobb hos proffstränaren Claes Sjöström strax innan studenten.
– Claes var överlägsen som första arbetsgivare. Jag kom ju direkt från skolan, men han visade ett stort förtroende och man blev direkt som en i familjen där, berättar Emilia.

PROFFSLICENS PÅ G

Från Sjöström och fram till idag har karriären gått via flera proffsstall som hästskötare, lärling (Stig H-stipendiat) till B-tränare och nu kvarstår bara formalia från att plocka ut proffstränarlicensen. Som en av sex deltagare i utvecklingsprogrammet ATG Talang står stöd och vägledning i den här nya fasen, högt på Emilias önskelista.
– Jag tror att det kan vara väldigt värdefullt för mig att bygga upp en verksamhet med stöd inom de områden som jag saknar erfarenheter i. Det är många delar som behöver komma på plats för att forma en hållbar satsning.

Emilia bedriver verksamheten på den egna gården i Borlänge, där det för dagen finns plats för ett mindre antal hästar. Men större drömmar finns och ritningar ligger redo att realiseras. Än så länge har en lösdrift adderats och snart kommer ladan som ligger i anslutning till det befintliga stallet att inredas med boxar. De åtta hästarna på träningslistan kommer snart att bli fler, och ambitionen är att på sikt ha ett trettiotal i träning.
– Hitintills har jag främst fått in hästar från vänner och bekanta, men nu vill jag utöka verksamheten, bredda kontaktnätet och ta in fler hästar i träning. Drömmen är att ha en liten men stabil bas som tränare, parallellt som jag fortsätter att köra och rida ungefär som nu. Jag gillar båda delarna, men att bara vara catchdriver har aldrig lockat. Att träna häst har alltid fascinerat mig mest.

SUCCÉÅR

2018 var lite av Leos mediala genombrottsår. Ett rekordår med fina framgångar såväl i sadeln som sulkyn gav henne en hel del utrymme i media, och även utmärkelsen Årets Komet.
– Det kändes nästan som om folk som inte hade koll på mig innan, trodde att jag var ny i sporten. Syns man inte, finns man inte. Men för många av oss som inte har fötts in i sporten, kan det behövs lite fler år av hårt jobb i det tysta innan man blir ett namn.

Som veckorna ser ut just nu kuskar Emilia Leo runt fyra, fem dagar i veckan och sett över året blir det omkring 800 lopp. De flesta på banorna som ligger på behändigt avstånd från gården. Och det är rätt många. Rättvik, Bollnäs, Hagmyren, Bergsåker, Solvalla, Gävle, Eskilstuna, Örebro. Och hemmabanan Romme så klart.
– Bortsett från en del styrningar åt Stefan Melander, är det mestadels åt mindre proffstränare och amatörer som jag kör, medan det ser lite annorlunda ut i mina uppsittningar i montéloppen.

Siffrorna de senaste åren har pekat spikrakt uppåt och i fjol passerade Emilia Leo nio miljoner i inkörda pengar. Och även om årets siffror inte kommer upp i samma nivå som fjolårets, snittar Leo 10 000 kronor per start som kusk / ryttare, och de egentränade hästarna har travat in närmare 20 000 kronor per start. Så vad är hemligheten för att lyckas?
– Lyssna, häng med, var nyfiken, ställ frågor och jobba hårt för det. Ibland känns det kanske som om man bara nöter på i det tysta, men jag är rätt säker på att det lönar sig i längden. Jag kan inte tänka mig ett roligare jobb.

Bilen svänger in på Gävletravets stallbacke, och vi avrundar samtalet. Ett par timmar senare vinner Emilia Leo med egentränade O.M. Highstep och ytterligare ett par timmar senare, rullar Leo in på den egna stallbacken efter ännu en bra dag på jobbet.

FAKTA ATG TALANG TRAV & GALOPP

  • Sex deltagare, varav fem från travsporten (Emilia Leo, Jörgen S Eriksson, Marcus B Svedberg, Hanna Forslin och Anders Eriksson) och en från galoppsporten (Ulrica Holmquist).
  • Utvecklingsprogrammet sträcker sig över två år, första året med tre träffar, andra året med coachning på distans.
  • Resursteam/utbildningsledare: Hasse Backe (fotbollstränare, travhästägare), Cecilia Wallin (ATG), Jessica Ortiz Bergström (mediekonsult).
  • Övrigt: Deltagare får möjlighet att söka visst ekonomiskt stöd för egen utveckling.

 

Artikeln är tidigare publicerad i Travronden


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *