Ulrika Holmquist vill inte vara sämre än någon annan. Hon vill vara bäst. Siktet mot toppen är inställt och målet är glasklart för en av landets mest anlitade jockeys.
– Nästa år vill jag rida in tre miljoner kronor och vara en av de fem vinstrikaste jockeyerna.
Ulrika representerar galoppsporten i den första upplagan av ATG Talang, och hon tog plats i satsningen med en imponerande målmedvetenhet. För att bli en professionell toppjockey är det precis vad som krävs. Kombinerat med styrka, kvick uppfattningsförmåga, en massa mod – och hårt jobb. Och så hårt är Ulrika redo att jobba.
– Mitt mål med året i satsningen är att bli mentalt och fysiskt starkare. Blir jag starkare fysiskt kommer jag till exempel bli ännu vassare i finishridningen och med rätt mental inställning fattar man de bästa besluten i loppen. Det går fort och då gäller det att ha huvudet med sig, förklarar Ulrika.
SNART TILL TUSEN
Fram till dags datum har det blivit 921 lopp i Sverige och i närmare 250 av dessa har Ulrika varit på pallplats. Dessutom har det blivit 52 segrar utomlands.
– Jag tycker att jag har gjort det bra, men som sagt, jag vill utvecklas och bli bättre. När jag rider som bäst rider jag bra, men jag kan fortfarande skruva på detaljer och höja min lägstanivå. Dessutom vill jag få fler chanser att rida de största loppen.
De främsta jockeyerna får vanligtvis rida de bästa hästarna, men en erfaren jockey kan också lyfta en mindre betrodd häst. I början av loppet är konsten att göra en korrekt tempobedömning. Det gäller att inte ha för långt fram när det är dags för finish, och framförallt ha kraft kvar i hästen ända in i mål.
– Vi får ofta instruktioner från tränaren om hur loppet ska ridas, men som jockey måste man vara beredd på att fatta ett snabbt beslut om något händer i loppet. Att ha förmågan att tänka utanför boxen, kännetecknar en bra jockey, skulle jag säga.
HAND MED HÄSTAR
Ulrika inledde sin karriär i sadeln i ridsporten, men farten lockade henne över till galoppen.
– Jag har en bra hand, säkert mycket tack vare mina år i ridsporten. Det tror jag kan vara en anledning till att jag har gjort en hel del bra resultat med hästar som upplevs lite knepiga och de flesta stora lopp jag vunnit, har jag ridit outsiders. För mig handlar det om att ge varenda häst jag rider bästa tänkbara förutsättningar att prestera på topp.
Förutom att rida i lopp träningsrider Ulrika fem till sex hästar per dag. I galoppsporten innebär det även att man borstar, sadlar och tar hand om hästen före och efter träningen. Mest rider hon hos galopptränare Annika Sjökvist som Ulrika har jobbat hos i två år, men det finns även tid att rida hos andra tränare vid behov. Under högsäsongen är det främst fokus på återhämtning mellan träning och tävling, men under försäsongen som drar igång nu i januari och sträcker sig fram till april, är det gymmet som gäller fyra till fem dagar i veckan.
– Du känner direkt att du blir tröttare i loppen om du inte är vältränad, så det är otroligt viktigt att vara i toppform inför högsäsongen.
Inom ramen för ATG Talang får deltagarna hjälp att komma igång med fysträning och dessutom kan de välja att lägga delar av de individuella medlen på personlig träning.
– Jag kommer att fokusera en hel de på just fysträningen i början av året. Dessutom har jag redan kommit igång med Johan Plate som är kopplad till utvecklingsprogrammet som mental coach. Det känns väldigt spännande att se hur mycket det kan bidra till min utveckling. Att bli bäst är vad som driver mig, och genom ATG Talang har jag möjlighet att skruva på detaljer som förhoppningsvis kommer göra stor skillnad, säger Ulrika.
Vad är det med galoppsporten som fascinerar dig?
– Jag har alltid gillat fart, men att bli bäst är mitt mål och det är det som driver mig.
Såhär i jultider blir det en hel del sällskapsspel i stugorna. Är du en vinnarskalle även där?
– Haha, det beror på vem man frågar, men frågar man alla i min närhet så är jag en usel förlorare.
Artikel tidigare publicerad i Travronden.
Lämna ett svar