Övningskörning

 Kategori Hästvälfärd, Kunskap, Träningslära

I maj månad har den unga travhästen hunnit bli ungefär ett år gammal. Det är fortfarande en lång väg kvar till tävlingsarenan, men det är en resa som är väldigt rolig att följa och vara en del av. En viktig milstolpe i arbetet är själva inkörningen av hästen.

TEXT: KATARINA OLOFSSON FOTO: MIKAEL PERSSON/MIP MEDIA

Under hästens första levnadsår händer mycket. Bland annat uppnår den närmare 70 % av sin fullvuxna kroppsvikt. För att få en hållbar start är det viktigt at t hästen får vara ute mycket i friska luften, att den får röra sig i kuperad terräng och får näringsriktigt foder av god kvalitet. Dessutom mår unghästen bra av att få gå tillsammans med andra, gärna jämnåriga, hästar. Under första året läggs en värdefull grund i utbildningen av hästen, i samband med den dagliga hanteringen och omvårdnaden av hästen.

NÄR SKA HÄSTEN KÖRAS IN? Alla har sin bestämda filosofi om vilket som är det bästa sättet att köra in hästar på, men det är viktigt att poängtera att det inte finns ett sätt som är rätt och att alla andra sätt fel. Innan sommaren det år hästen fyller ett, vill många ägare och tränare börja vänja hästen vid lite utrustning och tömkörning. Det som är allra viktigast att komma ihåg är att det är djur som hanteras och ingen är den andra lik. Vissa hästar lär sig snabbt, medan andra hästar behöver få lite mer tid på sig för att förstå vad det är vi människor vill att den ska göra. Som regel är travhästarna mycket ambitiösa och arbetsvilliga.

TIPS VID INKÖRNING:

  • Var lugn och metodisk och ha en klar tanke med ditt arbete med hästen.
  • Jobba aldrig själv med en unghäst från början. Ha gärna en medhjälpare som har hästen i lina när ni börjar tömköra för att undvika missförstånd från hästen och att den kan trassla in sig eller sliter sig från dina tömmar.
  • Jobba med tömkörningen tills du har en god körbarhet på hästen. Den ska kunna ta dina kommandon och förstå signalerna för att gå framåt, öka och minska tempot, svänga och vända.
  • Ha alltid minst en medhjälpare när ni sätter hästen för vagnen första gångerna.
  • Gör alltid korta övningar och flera gånger i veckan istället för långa övningar och få tillfällen.
  • Använd utrustning som är hållbar och anpassad för individen.
  • Låt hästen få lite semester om den behöver smälta alla intryck av det nya den har lärt sig.
  • Kom ihåg att se över foderstaten på den växande och tränande hästen, den får aldrig bli tunn.
  • Ta hjälp att kontrollera munnen för att ta bort eventuella vargtänder och slipa ner vassa kanter på mjölktänderna.
Senaste inläggen

Chatta