Kallbodskungen

 Kategori Life After Racing

foto : lj :

När JÄRVSÖFAKS föddes vilade förhoppningarna om en framtida stjärna snarare på de andra fölen, födda samma år och med bättre stam. Det var först efter inkörningen som Jan-Olov Persson lade märke till hingstens extraordinära begåvning och talang framför vagnen.

TEXT: IDA LINDSTRÖM FOTO: KANAL 75

– Järvsöfaks kom när jag som bäst behövde honom, när jag hade varit tränare så pass länge att jag kunde ta hand om honom på ett bra sätt. Personalen som har skött om honom har gjort ett jättebra jobb, och det har visat sig i resultaten. Han har varit ett stort bidrag till min karriär och den plats jag är på idag.

Jan–Olov hade förhoppningar om att få ha en häst som kunde tjäna en eller ett par miljoner. Men Järvsöfaks överträffade hans vildaste fantasi. – Att få fram en häst som springer in över 21 miljoner var långt över vad jag hade kunnat drömma om. Jan-Olov Persson är både uppfödare, ägare, tränare och kusk för världsstjärnan Järvsöfaks. Tillsammans har de slagit världsrekord, besökt Eiffeltornet i Paris och varit med i Beridna Högvakten.

Järvsöfaks är hästen som tagit steget in i historieböckerna och i folkets hjärtan, men bakom titlarna han har tilldelats under sin karriär beskriver Jan Olov en individ som är otroligt klok med en kämpaglöd i både kropp och själ.

– Järvsöfaks betyder väldigt mycket för mig och resan med honom har inte varit helt hinderfri. Som sexåring drog han på sig en gaffelbandsskada, ett par år senare drabbades han av Baron Gruff-sjukan och transporterades akut till veterinärhögskolan i Uppsala. Då var han bara halvvägs genom sin karriär och läget var oerhört kritiskt, men han överlevde och kom tillbaka till banan. Sammanlagt blev det tolv säsonger på ovalen. Numera går Järvsöfaks hemma i hagen. Efter att ha slitit av ett ligament i höften, får han behandling regelbundet.

– Han mår bra, och även om han aldrig kommer bli helt återställd så är livsglädjen där, det är det viktigaste.

FAKTA JÄRVSÖKFAKS
Härstamning: far Trollfaks – mor Järvsö Anna
Född: 1994
Ras: Kallblodig travare
Ägare, tränare och uppfödare: Jan-Olov Persson
Starter: 234 varav 201 segrar

Senaste inläggen

Chatta