Lagbygge på agendan

 Kategori Team & travfolk

Markus B Svedberg var först ut i inslagsserien ”ATG Talangerna vloggar”. Och teamets get Gertrud blev en viral succé på kuppen.
– I inslaget sa jag att hon inte gör så mycket nytta, men det får jag kanske ta tillbaka för hon roar uppenbarligen folk, konstaterar Markus med ett leende.

På Boda gård, strax utanför Strängnäs och med en magisk utsikt över Mälaren från både bostadshus, hagar och banor, driver Markus B Svedberg sin tränarrörelse. När han drog igång för ungefär nio år sedan, gjorde han det som den yngste proffstränaren någonsin.

– Till en början var det en mindre satsning, men allt eftersom åren gått har hästarna blivit fler och idag har jag omkring 65 hästar på träningslistan. Det är ett antal som passar mig rätt bra just nu, säger Markus.

FRÅN TALANG TILL TOPPATLET

Travintresset kommer från familjen och karriären tog sin början i ponnytravet tillsammans med Nallebo Dunder, shetlandsponnyn som hunnit bli 28 år och fortfarande bor kvar på gården.

– Vi har hängt ihop rätt många år nu, han är gårdens mesta hedershäst.

Första segern bakom stor häst tog Markus redan som 15-åring och när det var dags att välja gymnasium föll valet på Wången. Efter skolan lades erfarenheter från några av Sveriges främsta travtränare till kunskapskontot, och av dem är det Jörgen Westholm som betytt mest. Där fick Markus lära sig allt från grunden, så som exteriör, inkörning och uppträning. Delar som är och alltid kommer att vara några av de viktigaste byggpelarna i rörelsen. Just fascinationen för att utveckla talangfulla individer till atleter i toppklass, är vad som driver Markus. Men jobbet som travtränare innebär även att driva ett företag och bygga ett team.

– Ju mer häst, desto mindre travtränare och desto mer företagsledare. När det gäller de här delarna finns det fortfarande många bitar där jag kan bli bättre och utvecklas, men jag har jobbat på det. För några år sedan hade personalen behövt vara tankeläsare för att veta vad som förväntades av dem, konstaterar Markus med lika stor självinsikt som glimt i ögat.

Vad har du gjort för att ändra på det?

– Jag har framförallt utvecklat mig själv och blivit tydligare, men rent konkret har vi till exempel infört en sms-grupp i teamet som gör att jag kan informera alla direkt när något uppstår. Det bidrar självklart till att det blir enklare för alla att hålla koll på vad som är på gång och vad som ska göras.

LAGBYGGE PÅ AGENDAN

Markus är en riktig tävlingsmänniska, men det är inte själva loppkörningen som lockar främst.

– Att lägga grunden, göra alla förberedelser och plocka fram en häst – det är vad jag älskar med travsporten. A och O är att hästarna ges bästa tänkbara förutsättningar för att kunna prestera bra på tävlingsbanan, och för att det ska lyckas måste alla i teamet känna sig trygga och delaktiga. Då kan man göra ett bra jobb.

I ATG Talang har Markus valt att fokusera en hel del på just konsten att bygga team, och det med stöd av satsningens mentor Hasse Backe flankerad av Tommy Söderberg, tidigare förbundskapten i fotboll. Vid två tillfällen har Backe och Söderberg varit ute hos Markus och fört samtal kring allt från ledarskap och konsten att ställa rätt frågor vid medarbetarsamtal, till dagliga goda vanor. Det handlar om att få till ett starkt, hållbart fundament för att kunna forma ett framgångsrikt lag.

– Jag tycker det här med att bygga lag är väldigt intressant. Det har ingenting med travträning att göra, men genom att få verksamheten att fungera optimalt är jag säker på att hela teamet kan fokusera bättre på det verkligt viktiga: hästarna och travträningen. Att forma ett riktigt starkt team är vad jag fokuserar på inom ramen för ATG Talang. Dessutom siktar jag på att komma i bättre fysisk form, vässa mitt morgonhumör och snygga till min drivningsstatistik. På de tre punkterna behöver jag bli bättre. Men jag är på god väg och framförallt känner jag mig inspirerad inför fortsättningen.

Texten är sedan tidigare publicerad i Travronden.

Senaste inläggen

Chatta