Glädje & gemenskap

 Kategori Livsstil & hälsa

För lite drygt fem år sedan startades Travbanegruppen på Bergsåkers travbana i Sundsvall, en arbetsplats för unga vuxna med funktionsvariation. Till en början var de två, idag är det 16 personer som ingår i gruppen. En av dem är Christoffer Niemele. ”Hästarna och det här jobbet har en väldigt, väldigt stor betydelse för mig, berättar han i det senaste avsnittet av Gilla Häst-podden.”

Det finns 33 travbanor i Sverige och på varje bana finns det massor av arbetsuppgifter, allra helst på de banor där hästar står uppstallade permanent. Något som Bergsåker travbana, med Annika Söderholm i spetsen, tog fasta på. Tillsammans med Sundsvalls kommun startades den kommunala företagsgruppen Travbanegruppen. Sedan starten 2015 har initiativet vuxit och upplägget utvecklats till vad det är idag: en lika uppskattad som självklar del av travbanan och Bergsåkers stallbacke.

PLATS FÖR ALLA

Travbanegruppen sköter i första hand travskolans hästar och stall, men de rycker även in om det är någon travtränare som behöver hjälp. Det finns många varierande arbetsuppgifter på banan, vilket gör att man till stor del kan individanpassa efter intresse och förmåga. Arbetsdagarna inleds alltid med fika där handledarna Therese Forsbergoch Linda Frisell går igenom med deltagarna vad var och en ska göra under dagen.

– Först släpper vi ut hästarna, mockar, sopar stallgången och sedan är det lunch. Efter lunch slutar jag. Då är det fria aktiviteter. Och då brukar jag stanna kvar, säger Christoffer som är en av de sexton deltagarna.

Annika tog kontakt med kommunen redan 2013, men det dröjde ytterligare ett par år innan man landade i ett fungerande upplägg och kunde rekrytera rätt handledare. Handledare med koll på både pedagogik och hästar.

– Det bästa med jobbet är att få vara med hästarna och de fantastiska handledarna. Och hunden Leo. De får mig att vilja gå dit varje dag, berättar Christoffer.

ALLA VINNARE

När man väl kom igång med de två första deltagarna, dröjde det inte länge innan gruppen växte. De varierande arbetsuppgifterna gör att det finns en plats för alla på travet, och alla vinner på ett sådant här samarbete menar Annika.

– Vi erbjuder helt enkelt en bra arbetsplats för deltagarna. Inte minst vet vi ju att hästar och stallmiljön har en god effekt på människans mående på många sätt, men dessutom är det fram till nu två deltagare som har gått vidare från Travbanegruppen till riktiga jobb i hästnäringen, och det är självklart en samhällsvinst.

Hur gör stallmiljön skillnad för de här ungdomarna?

– Även om man är trött måste man kliva upp på morgonen, det ger dem värdefulla rutiner och det lär dem att ta ansvar. Det är också tydligt hur många som uppskattar deras insatser, att de är eftertraktade, vilket självklart också stärker självkänslan hos deltagarna.

Kan andra stall ta efter er modell?

– Det finns redan liknande upplägg på fler travbanor och ridskolor. Det som är bra med Travbanegruppen är att vi har så pass stor verksamhet att det alltid finns folk på plats vilket skapar en bra kontinuitet, säger Annika.

Hur kommer man igång?

– När man har klart för sig vad man vill göra, tar man kontakt med kommunen och presenterar idén helt enkelt. Det är viktigt att man gör det här med en ambition att göra det med hjärtat och inte utifrån ett vinstintresse.

NÄR SAGAN BLIR SANN 

Under alla år har Travbanegruppen jobbat med andras hästar, men i vintras fick de 16 deltagarna en present som de inte hade kunnat drömma om från ATG Drömfond. Whispering Pines. En alldeles egen häst.

– Han är en fantastisk häst, alldeles underbar. En positiv och envis häst! Det funkar jättebra för oss för han är jättesnäll också, berättar Christoffer.

WP som han kallas, har verkligen hamnat på rätt plats i livet. Otroligt snäll både att hantera och träna, vilket gjort det möjligt för flera av deltagarna i Travbanegruppen att få prova på att köra stor häst för första gången. Dessutom har han visat sig kapabel även på tävlingsbanan! Efter ett par mindre lyckade tävlingsförsök, anmäldes WP på nytt och alla tummar hölls för att han skulle komma iväg felfritt i starten. Det gjorde han. Och bättre upp. Han vann!

– Det är som en dröm, en saga som blivit sann, säger Annika och fortsätter:

– WP är en enastående läromästare med ett hjärta av guld. Precis som sina ägare och jag är så oerhört tacksam över att de fick den här bonusen – upplevelsen med att äga häst och vinna lopp. Och oavsett hur det går för WP i fortsättningen på tävlingsbanan är både han och ungdomarna vinnare, för det var högsta vinsten när deras vägar korsade.

Text och bild: Jessica Ortiz Bergström

Senaste inläggen

Chatta