Högt satta mål

 Kategori Team & travfolk, Framgångsrikt team

Med sin känsla för hästar och förmåga att fatta kloka beslut i stridens hetta, har Anders Eriksson, 30, gjort sig ett namn under åren som lärling. Nu står han på egna ben, som nybliven proffstränare på Solvalla. Och målen är högt satta.

Anders Eriksson är född in i travet, och det med ett släktträd som står sig väl i sporten. Pappa är tränaren och kusken Ulf Eriksson, farbror Peter är även han proffstränare och i samma släkt ryms även självaste Örjan Kihlström. Men även om en hel del kunskap i konsten att träna häst kommer hemifrån, är det från åren som lärling hos Stig H Johansson och Svante Båth som Anders har samlat på sig mest erfarenhet. Han fick även, och tog ofta vara på, många fina chanser under åren som lärling.

– Jag blir väldigt sällan nervös och det ser jag som en fördel i själva loppkörningen. Är man lugn har man lättare att fatta snabba beslut, vilket man måste kunna göra som kusk. Även när det går dåligt, försöker jag att vara konstruktiv och lära av misstagen istället för att gräma mig över dem.

Har du alltid varit sådan?

– När jag började köra lopp kunde jag bli väldigt grinig om det gick dåligt, men ganska snart insåg jag att det är klart roligare och mer givande att jobba med folk som ser framåt. Ett dåligt humör bidrar helt enkelt inte till särskilt mycket positivt, så det är något som jag har jobbat med. Jag blir fortfarande besviken, men jag låter det inte gå ut över andra.

Så vilket är ditt fokus – köra eller träna?

– Det är tränarrörelsen i första hand, men jag gillar båda delarna, så när jag får chansen att köra lopp åt andra gör jag gärna det.

PÅ EGNA BEN

Proffstränarkursen avslutades i slutet av förra året men det var först i början av april som A-licensen kvitterades ut och numera tillhör Anders tränarkåren på Solvalla.

– Just nu har jag har nio hästar på min träningslista, från tre till sex år, som jag är jättenöjd med. Men även om jag precis plockade ut licensen håller jag på och tittar på möjligheter att expandera. Jag behöver tillgång till fler boxar och det hoppas jag ha en lösning på inom kort.

Du ingår i ATG Talang, vad vill du får ut av din medverkan i satsningen?

– Att få in fler kunder och fler hästar är mitt fokus just nu, och jag vill expandera strategiskt för att inte hamna i en situation där jag har fler hästar än jag känner att jag har kontroll över. En viktig pusselbit för att få det att fungera är teamet, så min plan är att verkligen bygga upp min tränarrörelse bra från grunden. I den processen ser jag vår mentor i ATG Talang, Hasse Backe, som ett värdefullt bollplank.

Hur skulle du beskriva dig själv i stallet?

– Jag är väldigt noga och gillar inte att titta på klockan för mycket. I stora stall behövs det schemalagda dagar, men man ska inte behöva springa omkring för att hinna med dagen. Jag vill ha lugn och ro i stallet och jobba långsiktigt.

I din vlogg på ATG Play, berättar du att du tränar flera gånger i veckan. Gör träningen skillnad för dig i sulkyn?

– Jag kan inte säga att jag har fått bättre resultat sedan jag började träna, men jag mår bättre som person och har betydligt mindre krämpor i kroppen. Den här sporten handlar om att hålla över tid, och för den delen tror jag att träningen och kosten spelar roll.

Artikeln är sedan tidigare publicerad i Travronden Sport. 

Senaste inläggen

Chatta