”Jag älskar att tävla”

 Kategori Team & travfolk, Framgångsrikt team

För travtränare Hanna Forslin har året börjat bra. Tillsammans med sin stjärna Malkin vann hon på V75 här om veckan, en ny dress med flera färska samarbetspartners är på g och kuskstatistiken håller hög procent.

– Mitt fokus för året är att hitta nya hästägare. Just nu har jag tio hästar på träningslistan, men jag siktar på att ha ett trettiotal inom de närmaste åren, berättar Hanna.

Travet har Hanna med sig sedan barnsben. Pappa Göran Forslin var proffstränare och mamma Ulrika Olsson amatörtränare. Med undantag för en kortare karriär som butiksbiträde efter gymnasiet, är det i travsporten Hanna har jobbat.

OTROLIGT SMART
Inledningsvis jobbade Hanna hos Henrik Svensson, efter det blev det anställning hos Svante Båth. Där fick hon både kunskap och vänner för livet.

– Jag trivdes verkligen, men när jag skadade mig i samband med en skidolycka för fem år sedan, slutade jag hos Svante och istället flyttade jag hem och tog jobb som ansvarig på hemmabanan Hagmyrens travskola.

Under de tre åren på travskolan fick Hanna även sin dotter, och dessutom flyttade Malkin in i stallet. Malkin kom till Hanna efter ett par år i Robert Berghs regi, men på grund av en skada ville man hitta ett nytt hem. Hanna fick chansen att ta emot den V75-meriterade, något sköra valacken, och hon tog den.

–  Han är en otroligt smart häst. Och genomsnäll. Han kan se sur och tråkig ut i boxen, men den sidan märks inte när man jobbar med honom, vi har en väldigt bra kemi.

LÄTTARE SAGT ÄN GJORT
Malkin var hästen som fick Hanna att våga ta steget att säga upp sig från travskolan för att börja jobba i egen regi. Han var även den häst som så när fick henne att helt sluta med travsporten. När Malkin testade positivt i ett dopingprov i april förra året, blev nämligen allt becksvart. Under ett par månader ville Hanna bara sälja hästarna och sluta, men tack vare stödet från kollegor, familj och vänner i kombination med den mentala coachen Stig Wiklunds dagliga samtal, kom hon på andra tankar.

–  Stig har betytt väldigt mycket för mig. Han hjälpte mig inte bara med den där katastrofen, han har hjälpt mig med massa andra saker också. Inte minst har jag har fått lära mig att släppa motgångar och gå vidare. För en vinnarskalle som mig är det lättare sagt än gjort, men det är ett måste om man ska orka hålla på med det här hela livet.

HÖG KVALITET & BRA RESULTAT
I dagsläget kombinerar Hanna den egna verksamheten med att köra lopp, plus att hon jobbar ett par pass i veckan hos travtränare Jan-Ove Olsson. Parallellt med det står proffstränarkursen på schemat och planen är att inom de närmaste åren ha ett trettiotal hästar i träning och två anställda. Inom ramen för ATG Talang har Hanna, i samråd med satsningens mentor Hasse Backe, kommit fram till att i första hand fokusera på just tillväxten och med det sagt: hästägare.

Varför ska man sätta häst i träning hos dig?

–  Jag tror att min målmedvetenhet och vilja att utveckla mig själv, är något som i sin tur bidrar till att jag gör ett bättre jobb med hästarna. Målet är en förhållandevis liten tränarrörelse med hög kvalitet och bra resultat rakt igenom. För mig är det lika viktigt att ha hållbara hästar som välmående personal, så det är också något jag värdesätter och strävar efter.

Vad lockar mest – köra lopp eller träna?

–  Jag älskar verkligen att tävla, så jag vill absolut fortsätta att köra lopp med både egna och andras hästar ett par dagar i veckan. Men jag kommer fokusera på att få igång tränarrörelsen.

Upplever du någon fördel eller nackdel med att vara tjej?

–  Det jag kan uppleva är att vi tjejer måste bevisa oss mer för att bli tagna på allvar. Jag älskar visserligen mina hästar och att jobba med dem, men jag vill även driva en affärsmässig verksamhet som jag kan leva väl på.

Vad hoppas du få ut av att vara med i ATG Talang?

–  Det är verkligen skitkul att vara med, och jag hoppas och tror att jag kommer att få både inspiration och stöd som kommer att hjälpa mig att ta nästa steg i min satsning.

 

 

 

 

Senaste inläggen

Chatta