Hållbar hovvård

 Kategori Kunskap, Hovvård

Hovarna belastas i varje steg som hästen tar. Hovens form, val av beslag, farten och vilket underlag hoven landar i spelar stor roll för både hovens och kroppens välmående. Men vad är egentligen bra hovvård och vilka beslag är en hjälp för hästen och hur hålls hoven frisk?

Alla som är aktiva inom travsporten värnar om sina hästar och vill göra det bästa för att de ska kunna prestera bra, vara friska och sunda. Det finns mycket beprövad erfarenhet som tillämpas när det gäller hovvården på hästarna. Men det som var en sanning för 20-30 år sedan gällande hovar och balansering har idag utvecklats i takt med att våra travhästar blir mer och mer travsäkra i sin gång.

Ove Wattle är veterinär i grunden och har specialiserat sig på hästens hovar och tänder. Ove som bland annat jobbar på SLU och är universitetslektor, menar att hästhovens form och valet av beslag är de faktorer som den ansvarige tränaren mest kan påverka när det gäller att underlätta för hästens prestation och hållbarhet. Andra områden som underlaget är kanske svårare för varje enskild person att påverka. Här berättar Ove om ett antal områden som är viktiga att känna till för att kunna förstå hur hoven fungerar och därigenom kunna ge hästen så goda förutsättningar som möjligt.

 

Senaste inläggen

Kommentera