Att ha kunskap om hur hästens fodersmältning fungerar är en bra början om du vill sätta samman en foderstat som både syftar till att vässa hästens prestationsförmåga och samtidigt öka hästens välbefinnande.

TEXT: ANNE HAGLUND FOTO: MIA NILSSON

GROVTARMEN. Minst 60% av hästens totala energi kommer från grovtarmen, vilket gör den till en viktig del av hästens fodersmältningsapparat. Det tar två till tre timmar för fodret att nå fram dit, men väl på plats stannar det under knappt ett till nästan två dygn i grovtarmen. Här bryts fodrets fibrer ner och för att klara jobbet behöver bakterierna mycket grovfoder, det vik
tigaste fodret för alla typer av hästar och oavsett användningsområde. Grovfodret håller hästens mag- tarmsystem i balans.

MENTALT. Hästen är inställd på att
äta stora delar av dygnet. Eftersom kraftfoder ger betydligt mer näring på kortare ättid, får hästen mycket tid över vilket kan bidra till stressbeteenden som vävning, vandring och krubbitning.

FODERSTRUPEN. Om fodret
äts för fort eller blandas med
för lite saliv, finns det risk för foderstrupsförstoppning. Eftersom grovfodret effektivt sätter igång salivproduktionen och hjälper övrigt foder på traven, är det klokt att börja äta lite grovfoder innan den hugger in på kraftfodret.

MUNNEN. En ätande häst tuggar ca 60-80 gånger per minut och det tar närmare 40 minuter för hästen att äta ett kilo grovfoder och för samma mängd krävs 3-4 liter saliv för att få till de foderbollar som sväljs ner i magsäcken via foderstrupen. Saliven är basisk och neutraliserar på så sätt det sura maginnehållet. För lite grovfoder i kombination med för mycket kraftfoder kan ge försurning i grovtarmen vilket i sin tur kan orsaka kolik och fång.

MAGSÄCKEN. Hästens fodersmältnings- apparat är anpassad att äta kontinuerligt i små mängder därför har den förhållandevis liten magsäck (15-20 liter) och ingen gallblåsa, utan gallan töms från levern till tolvfingertarmen i ett kontinuerligt flöde. Fodret gör bara ett kort stopp i magsäcken innan det hamnar i tunntarmen.

TUNNTARMEN. Genom den 20 meter långa tunntarmen passerar fodret cirka en timma efter att det svalts.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *