Värdefull nedvarvning

 Kategori Träningslära, Hästvälfärd

Ett bra slut är början på en fräsch start. Hästen har som mest mjölksyra i musklerna direkt efter att den gått den sista intervallen eller det sista heatet på banan. Att då ge den tid till att varva ned, kan ha stor betydelse för hur fräsch och spänstig den är i kroppen nästa dag.

Efter träningspasset är det väl investerad tid att lägga cirka 10 minuter på att låta hästen varva ned. Så länge hästen kan förse sin kropp med tillräcklig mängd syre för det arbete som den gör, ligger halten av mjölksyra i kroppen på en nivå som hästen klarar av att förbränna. Men om belastningen på kroppen blir så hög att hästen får omvandla energi på anaerob väg – kommer mjölksyrahalten att öka i kroppen, utan att hästen har möjlighet att förbränna den där och då. Det innebär att mjölksyran inte längre blir en tillgång, utan en belastning för kroppen. Hästen får i det här läget en syreskuld som den måste betala tillbaka under återhämtningstiden.

AKTIV NEDVARVNING
Att låta hästen aktivt varva ned efter en hög belastning genom att skritta och jogga kommer hjälpa den att snabbare betala tillbaka sin syreskuld till kroppen, jämfört med att direkt köra in i stallet. Det är också mer effektivt att låta hästen varva ned i direkt anslutning till den högpresterande delen av träningspasset, än att köra in, duscha den och sedan träcka den för hand. Anledningen till att en aktiv nedvarvning är mer effektiv är att när hästen får använda en större del av sina muskelgrupper med full syresättning når det syrerika blodet en större del av den totala muskeln där mjölksyran finns. Därför kan också förbränningen av mjölksyran ske mer effektivt. I den ökade blodcirkulationen som blir resultatet av den här nedvarvningen transporteras också ny näring ut till cellerna och ger dem förutsättning att återhämta sig fortare till nästa träningspass.

VIKTIGT FÖR HUVUDET
Många har säkert upplevt att en del hästar är lite ystra efter ett tuffare träningsjobb eller för den delen efter tävling. Vid hård träning frigörs mycket adrenalin i hästens kropp. Adrenalinet tillsammans med en hög grad mjölksyra i hästens kropp gör det svårt för hästen att stå stilla och vara lugn. I det här tillståndet är det bra för både kropp och knopp att få trava ner i ett lugnt tempo, det kan ge en mer harmonisk häst. Jan-Olov Persson menar att det borde finnas en bra nedjoggningsbana på alla travbanor, för att alla ska kunna låta sin häst återhämta sig bra efter ett lopp.
– Efter träning får våra hästar varva ned i nästan fem kilometer, med tanke på hur våra träningsbanor ligger i förhållande till stallet, men det ser jag bara som en fördel, menar Persson.

Senaste inläggen

Chatta