Pilates för häst

 Kategori Kunskap, Träningslära

I huvudsak tränar vi travhästarna för att kunna springa så fort som möjligt framför vagn eller under sadel. Precis som i andra sporter är det viktigt för travhästen att träna grenspecifikt, men även att träna upp styrka och smidighet kan ha positiva effekter på hållbarheten.

TEXT: KATARINA OLOFSSON FOTO: ZANDRA AHL OLAUSSON

Travhästens huvudsakliga träning handlar om att bli så bra som möjligt på̊ att jobba med hög intensitet, så länge som möjligt – med full syresättning. Av veckans alla dagar orkar hästen inte tillgodogöra sig mer än två̊ till max tre sådana tuffa pass. Där emellan behöver hästen återhämtning. Att bara gå i hagen är kanske inte alltid den bästa återhämtningen för hästen, givetvis beroende på hur hagmarken ser ut och hur länge de får vistas utomhus. Men, någon av de dagar som hästen får vila från snabbjobben kan passa bra att göra lite stärkande övningar med hästen. Vi kan kalla det »Pilates för häst«.

Många travhästar är stela i bogar, rygg och länd vilket gör att de inte alltid bär upp sig på bästa sätt. I den här artikeln visas några olika övningar som kan vara bra att göra för travhästen. Övningarna kan göras uppsuttet, men många fungerar att göra från marken. Så även om du inte gillar att rida eller att det inte passar för din häst så kan du göra de här övningarna. Du kan till exempel ta hästen i grimma och grimskaft, eller tömköra den. Det kan till och med vara en bra början för den ovane
hästen att få fokusera på sin egen kropp, utan att samtidigt bära upp en ryttare.

ÖVNINGARNA SKA VARA ROLIGA
Har du möjlighet att vara i en paddock eller i ett ridhus är det givetvis bra, men en stor gårdsplan kan också fungera så länge det är ett jämnt underlag.

Bomövningarna lämpar sig bäst att göra i skritt med hästen så att den verkligen hinner med att göra rörelserna ordentligt. Tänk på att inte öva mer än cirka 20 min från början. Även om travhästen orkar springa flera mil i snabbt tempo är det här en helt annan typ av träning som den faktiskt kommer att bli trött av på helt andra områden i kroppen. Det är viktigt att det blir en positiv övning för hästen. Därför är det smartare att göra några av övningarna, korta stunder vid flera tillfällen, än alla övning- ar under ett och samma tillfälle. Kom ihåg att berömma när hästen gör rätt.

GÅ ÖVER BOMMAR
Lägg ut 3-4 bommar på marken. Måtta upp hästens steglängd och lägg bommarna på ett sådant avstånd att det passar hästen du ska jobba med. En ponny kräver exempelvis kortare avstånd än en stor häst, så klart. Ta dig tid och introducera bommarna ordentligt om det är nytt och ovant för hästen att jobba med dessa.

Önskad effekt: När hästen går över bommarna kommer den att sänka sitt huvud och lyfta sina ben högre än vanligt, vilket gör att den får jobba mer med bogar, rygg och höfter. Höga lyft gör också att bålen stärks mer samti- digt som den får mer aktivitet i ryggen.

GÅ DIAGONALT ÖVER BOMMAR
När hästen har lärt sig att gå över bommarna på rakt spår blir en ny utmaning att gå över samma bommar, fast diagonalt. Avstånden blir olika för hästen då, mellan de olika bommarna och det gör att hästen dels får tänka efter mer var den sätter sina hovar. Samtidigt får den göra högre och längre lyft med, vilket förstär- ker övningen mer än att bara gå rakt fram över bommarna.

Önskad effekt: Hästen får framför allt en bättre bålstabilitet och förbättrad koordinationsförmåga av övningen

BACKA RUNT HÖRN
Lägg fyra till sex bommar så att det blir som en L-formad korridor. Gå igenom L:et med hästen. När du har passerat, stannar du hästen och ryggar tillbaka genom L:et. Till en början kan det vara ganska brett mellan bommarna och när hästen börjar bli smidigare kan du göra övningen svårare för hästen genom att minska avståndet mellan bommarna. Gör övningen åt båda hållen så att hästen får göra böjningen åt både höger och vänster.

Önskad effekt: I den här övningen får hästen både jobba med att korta sin insida och länga (stretcha) sin utsida och jobba med bogfriheten. Den får också öva på att rygga (backa). För många hästar är det svårt att rygga, men det är väldigt lösgörande för hästen och stärker både bakdel och rygg. 

-Det här kan vara en ganska svår övning. Börja inte med denna övning, utan ta det när du känner att hästen är redo för en ny utmaning, och gör den gärna avsuttet.

 

Pilates
Pilates är en träningsform som skapades i början av 1900-talet av tysk-amerikanen Joseph Pilates. Han kallade själv träningsformen The Art of Contrology vilket syftar på vikten av precision och koncentration som ett sätt att kontrollera musklerna.

Pilates är en träningsmetod som kombinerar styrketräning, stretchning och yoga. Pilates handlar mycket
om tankekraft. Pilates kan vara, till skillad från vad många tror, väldigt fysiskt krävande om det görs på rätt sätt. Pilatesrörelserna ska utföras långsamt. Vid varje övning tränas flera muskelgrupper samtidigt.
Texten hämtad från wikipedia.org

 

 

 

Senaste inläggen

Chatta