Intervallträning

 Kategori Kunskap, Träningslära

Det sägs att det man tränar på blir man bra på. Så varför tränas egentligen travhästarna i intervaller på ett antal hundra meter, när de ska tävla om vem som är snabbast på över två kilometer? Här ska vi försöka reda ut vad som händer i kroppen under intervallarbetet.

I princip alla som tränar travhästar gör det i någon form av intervallträning. Det kan till exempel vara intervaller i backe, djup sand, med tung vagn eller för sadel. Inter- vallerna kan utföras i skritt, trav eller galopp beroende på underlag, utrustning, belastning och sträcka. Oavsett valet av intervallarbete man väljer, är syftet detsamma – att förbättra hästens prestation genom att öka syreupptagningsförmågan. Valet av hur man utför intervallerna hänger givetvis ihop med förutsättningarna som finns där man tränar – vilka sträckor och underlag som finns, men också vilken typ av träning hästen behöver för att utvecklas.

VAD ÄR INTERVALLER?
Det som definierar ett intervallpass är att det finns upprepningar i träningspasset där hästen får jobba på en höginten sitet där kroppen belastas hårt, följt av en viss återhämtning, innan det på nytt är dags för kroppen att jobba tufft igen. Antalet intervaller kan variera, allt ifrån ett fåtal till 10–12 stycken eller fler, under ett och samma träningspass.

Vilan mellan själva intervallerna är till för återhämtning så att den högintensiva delen av passet kan upprepas flera gånger. På så vis kan kroppen tillgodogöra sig en stor träningsdos med hög intensitet på ett bättre sätt än om hela den högintensiva delen av passet genomförs på en och samma gång. Att träna under allt för lång sammanhängande tid i hög intensitet bidrar också till ökad skaderisk på hästen.

Tiden som hästen behöver återhämta sig mellan intervallerna styrs av hur intensiv intervallen är och också hur länge arbetet pågår. Den generella grundregeln är att ju hårdare hästen får arbeta under själva intervallen, desto längre tids återhämtning behöver den. Hästen ska vara så pass återhämtad att nästa intervall belastar hästens kropp på samma nivå som den tidigare. Om ansträngningen blir högre och högre för hästen under varje intervall, trots att den går i samma tempo och sträcka, är återhämtningen för knapp för just den hästen. Eller omvänt, hästen tränas på en för hög intensitet än vad den för dagen är redo för.

HUR JOBBIGT ÄR DET FÖR HÄSTEN?

Ett sätt att mäta ansträngningen för hästen är att använda en pulsmätare. Med den ser du aktuell puls på hästen under hela träningspasset. Då vet du hur högt hästen kommer i puls under själva intervallen och du ser också hur snabbt den återhämtar sig mellan intervallerna.

Många mäter återhämtningspulsen som ett mått på ansträngningen under arbetet. Återhämtningspuls är bra att kolla, eftersom du då får en god uppfattning om hur hästen återhämtar sig när träningspasset är slutfört. Men att också mäta pulsen under själva arbetet ger ännu mer information om hur hästens kropp fungerar under tiden den belastas med tuff träning.

Även om intervallpassen alltid körs på en och samma träningssträcka kan variationer i underlaget spela stor roll i hur intensivt träningspasset blir för hästen. Hur djupt harvad banan är eller hur mycket nederbörd som kommit är exempel på omständigheter som påverkar underlaget och därmed ger olika effekt på kroppen vid träning. Med pulsmätaren kan du reglera tempot efter hur förutsättningarna påverkar hästen och på så vis få ett kvalitativt träningspass.

Intervallträning kräver att hästen har en god grundkondition eftersom det är en hård påfrestning på kroppen. Hjärta och lungor anpassar sig snabbt till ökad tränings- mängd och intensitet. Musklerna ska också vara redo för ett tuffare arbete, men framför allt är det viktigt att leder, ligament, senor och skelett är stärkta av mycket grund- träning så att hela hästens kropp är redo för den ökade belastningen. En häst ska med lätthet kunna jogga en längre sträcka (cirka en mil), innan den är redo att klara av ett intervallpass på ett bra sätt. Givetvis kan även intervallträningen ske i flera olika faser, där belastningen anpassas efter vad hästen är tränad för.

 

Senaste inläggen

Chatta