Värm upp

 Kategori Träningslära

Vad händer i hästens kropp när den värms upp, när är den uppvärmd och vad är egentligen en bra uppvärmning? 

Hästen är född med egenskaper som gör att den snabbt ska kunna fly undan från faror, och det dröjer inte länge innan ett litet nyfött föl får bra fart på benen. När en häst flyr springer den normalt för livet i 300-400 meter, något som den klarar i snart sagt vilken kondition som helst och utan uppvärmning. En del menar därför att uppvärmningen inte är så viktig för hästens prestation, men då ska vi komma ihåg att de utmaningar vi ställer hästen inför idag inte riktigt stämmer överens med den insats som flykten kräver.

HÖGRE KROPPSTEMPERATUR
Själva ordet uppvärmning beskriver ganska bra vad som faktiskt händer i kroppen. När kroppens muskler börjar arbeta genererar de värme som en del av energiomvandlingen. En varm muskel är mer elastisk och även själva muskelarbetet fungerar bättre i en varm muskel än i en normaltempererad. Kroppstemperaturen blir alltså förhöjd på hästen under uppvärmningen jämfört med den temperatur den har i vila. En förhöjd kroppstemperatur gör att hästens signalsystem, nervsystemet, fungerar bättre. Signalerna från hjärnan ut till varje specifik muskel blir tydligare, hästen kan koordinera sina rörelser bättre och risken för övertänjning av en muskel eller sena minskar. Kroppens blodkärl vidgas och hela blodcirkulationen ökar, vilket gör att syresättningen till kroppens rörelseapparat förbättras.

I takt med att kroppens muskler kräver mer syre stiger också hästens puls och andningsfrekvens. Hästens leder och ligament blir också uppvärmda och förbereds att tåla en kraftigare belastning. Det finns även forskning som visat att hästens syreupptagningsförmåga ökar om den får värma upp innan en kraftigare prestation. Egentligen behöver vi inte krångla till det genom att referera till forskning, utan vi kan göra det så enkelt som att gå till oss själva. Om du ska ut och springa en sträcka på ett antal kilometer och börjar i ett ganska lugnt tempo, kommer du gradvis känna att det blir lättare att ta i, länga steget, få igång andningen och till slut kunna ta ut dig ordentligt, än om du istället skulle börja i full fart. Det senare skulle troligtvis ge trötta ben mycket snabbare och också öka risken för vrickningar och övertänjningar av musklerna.

NÄR ÄR HÄSTEN UPPVÄRMD?
Det är svårt att säga vad som är en bra uppvärmning. På humansidan menar man att kroppen är uppvärmd när man börjar svettas. På häst finns det ett antal olika faktorer att ta hänsyn till när det gäller hur mycket den svettas, som till exempel vad det är för klimat. En varm sommardag börjar hästens svettas snabbare än en blåsig höstdag. Hästar som sätter mer päls på vintern kan börja svettas även vid lugn motionering, medan en häst som har kort päls eller är klippt kanske inte svettas alls under hela träningspasset. Att nämna pulsslag blir också bara en mycket allmän värdemätare, eftersom olika kondition och typ av häst styr hur högt hästen kommer i puls med full syresättning. I olika försök med varmblodiga hästar har det också visat sig att en uppvärmning under en längre sträcka i snabbare tempo inte är fördelaktigt för hästens prestation. Högt tempo är alltså inte det viktigaste vid uppvärmningen, istället kan man tänka att det är viktigt att kroppen successivt förbereds inför hårdare belastning.

VAD ÄR EN BRA UPPVÄRMNING?
En uppvärmning bör pågå i cirka 10 minuter men gärna så länge som 20 minuter. Man kan dela in hela uppvärmningen i två faser. En allmän del, där fokus ligger på att hästen får börja komma i rörelse, skritt och lugn jogging med stora rörelser där den har möjlighet att stretcha ut kroppen. Den andra delen är mer grenspecifik, där man låter hästen värma upp med de övningar den sedan ska utföra. För travhästens del handlar det om att springa fort, varför man vill låta hästen länga på steget något. För vissa hästar kan det vara viktigt att låta dem öva på startmomentet, trava genom svängarna eller andra saker som är rent teknikmässiga.

ANPASSA EFTER HÄSTEN
Varje häst är unik, så utöver alla fysiologiska faktorer behöver man också ta ställning till vad som passar varje individ. Mest skiljer sig kanske uppvärmningarna åt under en tävlingsdag. En del hästar kan behöva en lugn värmning för att inte bli stressade. En del hästar kan må bra av två värmningar där den första är lugn och den andra mer grenspecifik. Vissa hästar fungerar bättre om de får värma lite raskare så att de är mera avslappnade sedan, när man ökar belastningen på kroppen. På tävlingsdagen är uppvärmningen många gånger en viktig del där hästen får chans att se sig omkring på banan och ta del av intrycken med ljud, ljus och andra saker som kan påverka den. Så, med lite fakta i bakhuvudet är det fortfarande viktigt att se varje individ och deras behov.

Så här säger Jan-Olov Persson.
– På tävlingsdagen är det viktigt att inte värma för tidigt innan start, om du ska få ut någon effekt av värmningen. Jag vill att hästen joggas lugnt i cirka fyra kilometer innan den får gå på banan i 1600 meter, men upplägget kan variera lite. Dels beroende på vad det är för häst och dels beroende på hur det fungerar rent praktiskt på tävlingsdagen, vad som passar bäst för hela teamet

Senaste inläggen

Chatta