Avelsboxen nästa?

 Kategori Kunskap, Reproduktion

Hur ska man då veta vilken typ av avelsindivid som är bra att avla på och tvärtom, vilka man faktiskt bör undvika att avla på. Räcker det att bara ta en häst med högt avelsindex?

Givetvis finns det en rad faktorer som spelar roll när det gäller valet av hästar som ska föra sina gener vidare. Hästens beteende, tidigare prestationer, dess exteriör och hur hållbar hästen varit under tiden den presterat, vad hästen har för blodslinjer, fertilitet och tidigare avkommor är exempel på faktorer som har betydelse för hur lämplig hästen kan vara som avelshäst. Vissa av dessa faktorer är ju en del av vad som inkluderas i hästens avelsindex, men sedan kom- mer ju det personliga tycket och smaken in också, hos dig som ska göra valet. Vi pratade med Johan Hellander, veterinär och stuterichef på Menhammar, om hur de resonerar.

– Vid urval av ston som ska tas till avel är deras tävlingsprestationer det viktigaste för oss på Menhammar, eftersom man vet att tävlingsprestationerna har en bra arvbarhet. Sedan är det så klart viktigt med hästens härstamning. Ibland kan det vara intressant att avla utan att hästen har gjort några prestationer, i de fall man vet vad som ligger bakom detta. Det kan till exempel vara en olycksfallsskada, som inte har någon negativ inverkan på arvbarheten. Vi vill också gärna ha bra storlek på stoet, då vi upplever att de har en ökad förmåga att hantera fölungen och försörja den på ett bra sätt, berättar Johan.

Hellander menar också att om man utgår från hästens avelsindex, ger det en bra indikation på hur bra hästen kan förväntas bli i aveln. Det är det idag säkraste prognosverktyget som finns. När det gäller exteriören är Johans grundtes att hästen ska ha en funktionell exteriör som inte påverkar hållbarheten negativt.  – Man vet ännu inte helt hur hästen ska se ut för att vara som bäst presterande eller mest hållbar, men en stor rejäl manke och ett bra sluttande kors är så klart positivt, menar Johan. Sedan lägger han också till att det är roligare att avla fram en vacker häst, som har utstrålning och är fin att titta på.

VALET AV HINGST

Johan Hellander

När det gäller avelshingstar är marknaden relativt stor främst på varmblodssidan, där alla avelsvärderade hingstar är godkända att användas i aveln. Avelsvärderingen kan man se som en konsumentupplysning, där hingsten får
en bedömning av bland annat exteriör, härstamning och veterinär status.

– Visst vill man sträva efter högsta möjliga avelsindex, men det är ofta en plånbok som styr beslutet i valet av hingst, menar Johan. Ett högt avelsvärde innebär ofta ett högre pris.

– Att välja en beprövad hingst är en större trygghet, men det är ju i det oprövade som framtiden finns.

Om man ska betäcka flera ston rekommenderar jag 
att man gör en mix av beprövat och oprövat. När det
 gäller index på en beprövad hingst ska man tänka på att den oftast har ett lägre avelsindex än den förväntat bra, oprövade hingsten. Sedan kan ju den oprövade hingstens index gå upp eller ner beroende på resultatet i avelsarbetet.

Generellt kan man säga att indexet sjunker med en enhet för varje år, berättar Johan.

Vid valet av hingst till sitt sto är det viktigt att tänka på att hitta en mix som är tilltalande utifrån dina egna värderingar och med hänsyn till att stoets eventuella avvikelser inte förstärks.

– Det har visat sig svårt att kompensera avvikelser, menar Johan. Exempelvis är det inte så lätt att ta en hingst med ett vägvinnande långt framsteg på ett sto med ett högt rulligt framsteg och förvänta sig att avkomman får ett bättre framsteg. Däremot bör man som sagt inte ta en hingst som har samma avvikelser som stoet, eftersom man då kan förstärka den avvikelsen hos avkomman, beskriver Johan.

När det gäller psyket är det samma där. Du bör inte betäcka ett sto som är lite orolig och het av sig med en hingst som man kan tro lämnar heta avkommor. På en oprövad hingst kan det ju vara svårt att veta, eftersom avkommorna inte behöver få samma psyke som hingsten själv.

– Exempelvis vill man kanske inte betäcka ett Viking Kronos-sto med Ready Cash, säger Johan. Men samtidigt, Ready Cash avkomman Readly Express är världens snällaste. Det är helt enkelt inte så lätt att veta hur psyket blir, men det är bra att lägga med den här aspekten vid valet av hingst till sitt sto.

INDEX OCH PROCENT

Det finns ett antal svåra ord som används när man pratar om avel. Det är bland annat BLUP-index och inavelskoefficient. Det är viktigt att veta vad det här betyder, för kan man det så har man också lite nytta av hur man bör tänka vid val av sto eller hingst.

BLUP-index

står för Best Liner Unbiased Prediction (kan också anges som avelsindex). Det är ett vetenskapligt index som används på flertalet husdjur internationellt och syftar till att ge individen ett skattat avelsvärde, baserat på både härstamning och prestationer. Det är viktigt att tänka på att BLUP-indexet är det förväntade avelsvärdet, när sedan hästen börjar verka i avel kan indexet gå upp eller ner, beroende på hur avkommorna presterar. Det är först när travhästen får egna avkommor som bilden av avelsvärdet kan bli tydligt, och egentligen kan bara hingstar med relativt många avkommor sägas ha tydlig bild av sitt avelsvärde. I detta fall handlar BLUP-index om ett renodlat mått på avkommornas konkurrenskraft.

Läs mer på travsport.se/artikel/avelsindex.

Inavelsgraden

Inavelsgraden hos varje häst anges som inavelskoefficient i procent. En stegring av inavelsgraden inom travarraserna kommer att medföra en förlust av genetisk variation och kan på sikt hämma avelsframsteg i prestationsegenskaper, samt medföra en ökad risk för nedsatt fruktsamhet, livskraft och sundhet.

TEXT: KATARINA OLOFSSON FOTO: JESSICA ORTIZ & MIA NILSSON

Senaste inläggen

Chatta