Är det dags?

 Kategori Kunskap, Reproduktion

När det börjar närma sig fölning finns en del att tänka på för att skapa bästa tänkbara förutsättningar för en säker fölning.

Dräktiga ston mår bra av att röra sig mycket och gå på lösdrift i en flock. Dock är det viktigt att gruppen fungerar och att alla individer har sin tydliga plats i rangordningen. Det händer att man kan behöva flytta om något sto som inte trivs eller som skapar oro bland övriga i gruppen. Om man behöver transportera sitt dräktiga sto till en annan fölningsplats ska det ske senast fem veckor innan beräknad fölning, dels för att det finns djurskyddsbestämmelser som reglerar detta, men också för att låta stoet bekanta sig med eventuella nya smittor och hinna bilda antikroppar mot dessa, vilka i sin tur skyddar fölet genom råmjölken när fölet kommer ut. Dessutom bör stoet vara i gott hull.

Ha koll på att du vet vilka veterinärer som finns i närheten så att det går fort att få hjälp utifall något skulle gå fel vid fölningen. Se till att ha alla viktiga telefonnummer lättillgängliga. När det börjar närma sig fölningen är dags att bestämma sig för vart stoet ska föla. Ska det ske inne, måste hon ha en tillräckligt stor och välströdd box där det inte finns något som hon själv eller det nyfödda fölet kan skada sig på. Vissa väljer att låta stona föla utomhus. En fördel är att ytan är större och därmed minskar risken att fölet kommer i kläm. Underlaget är också oftast bra och halkfritt.

Enligt lag ska högdräktiga ston ses till oftare än en gång per dag, vilket i princip innebär att man är skyldig att övervaka stoet vid tiden kring fölningen. Det finns flera hjälpmedel som underlättar övervakningen. Låter du stoet föla inomhus kan du införskaffa en liten kamera som kopplas till tv:n eller datorn (åtminstone om du bor nära stallet). På det sättet behöver du inte störa stoet genom att gå in och ut i stallet men du har ändå koll på hur stoet beter sig och kan skynda dit och vara på plats när fölningen startar.

Tydliga tecken

Inför fölningen finns det några tecken som du kan hålla utkik efter för att få en fingervisning om när det är dags för fölningen. Ett klassiskt tecken är så kallade vaxproppar, vilket är torkad råmjölk som bildar som kristaller på spenarna. Spenarna fylls ofta ut hela vägen strax innan fölningen och stoet kan läcka mjölk.

Ett mindre säkert tecken kan vara att stoet släpper de så kallade bäckenbanden och slappnar av i vulvan. Bäckenbanden sitter på var sida om svansroten och dessa slappnar av i syfte att underlätta fölets passage. Släppta bäckenband brukar synas som att korset blir mer toppigt och vävnaden runt svansroten blir lätt insjunken och mjuk.
Stoets kroppstemperatur kan sjunka något inför fölningen, därför är det viktigt att du har koll på vilken normaltemperatur stoet har.

TEXT & FOTO: JESSICA ORTIZ

Senaste inläggen

Chatta